Toholammin Energia

Toholammin Energia on valtaosin kunnan omistama energiayhtiö, jonka tarkoituksena on tuottaa kaukolämpöä Toholammin kunnan taajamaan kotimaisella polttoaineella - toimintavarmasti sekä vakaaseen ja kilpailukykyiseen hintaan. Lämmön sivutuotteena tuotamme myös sähköä nykyaikaisella ORC-prosessilla. Ympäristön huomioiminen, yhdessä toimiminen, asiakastyytyväisyys, työturvallisuus, toimintavarmuus ja paikaillisen elinvoiman kehittäminen ovat tärkeitä arvojamme. Toholammin Energia työllistää välittömästi ja välillisesti kymmeniä ihmisiä, jotka toimivat polttoainelogistiikan, kunnossapidon hankintojen ja laitoksen ylläpidon parissa.

Yhtiö on perustettu vuonna 1989 ja se on keskittynyt siitä lähtien kaukolämmön tuottamiseen ja myyntiin Toholammin alueella. Vuonna 2013 yhtiö investoi uuteen ORC-voimalaitokseen, joka on siitä lähtien mahdollistanut myös sähköntuotannon Toholammilla.

Palkinto kestävästä kehityksestä

Toholammin Energia palkittiin Kestävä julkinen hankkija 2013 -kilpailussa ORC-prosessiin perustuvan sähkön  ja lämmön yhteistuotantolaitoksen hankinnasta. Hankinalla edistettiin rohkeasti ja esimerkillisesti kestävää kehitystä ja hankinnassa sovellettu menettelytapa on vaikuttanut myönteisesti kestävään tuotekehitykseen. Kiitosta tuli hankinnan innovatiivisuudesta ja uuden teknologian hankintaan ja käyttöön liittyvän riskin ottamisesta.

"Hankinta on oiva esimerkki siitä, miten julkinen sektori voi olla uuden puhtaamman ja energiatehokkaamman teknologian ensiostaja, ja siten deistää uusien alojen kasvua."

Investoinnin merkitys CO2 -päästöjen vähentämisessä on huomattava. Uusi ORC-voimalaitos vähentää CO2 -päästöjä noin 2000 tonnia vuosittain Toholammin alueelta korvaamalla Toholammin Energian omaa ja alueen teollisuuden nestemäisen polttoöljyn käyttöä sekä muuta sähköntuotantoa.

Palkinnon myönsi Motiva Oy.