Suuri jäähtymä säästää energiaa

16. toukokuuta 2024

Hyvästä jäähtymästä hyötyvät kaikki

Kaukolämmössä jäähtymällä tarkoitetaan kaukolämmön meno- ja paluuveden välistä lämpötilaeroa. Voit itse tarkistaa jäähtymän kaukolämmön energiamittaristasi. Varmistamalla laitteiden kunnon vähennät kiinteistösi energiankulutusta ja voit vaikuttaa myös lämpölaskuusi. 

Toholammin Energian kaukolämpöasiakkaille toimitetaan lämpöä kaukolämpöverkossa kiertävän kuuman veden avulla. Asiakkaan kaukolämpölaitteisto jakaa tätä lämpöä kiinteistöön. 

Kotonasi olevan laitteiston sydän on lämmönsiirrin, joka välittää lämpöä kaukolämpövedestä kiinteistön lämmitysverkkoon, lämpimään käyttöveteen ja mahdollisen ilmanvaihdon lämmityspiiriin.

Kaukolämpösiirtimesi läpi virtaava kaukolämpövesi jäähtyy siirtimellä, kun se luovuttaa lämmön kiinteistön verkon veteen. Tätä jäähtynyttä vettä kutsutaan kaukolämmön paluuvedeksi.   

Verkkoon palautuvan kaukolämmön paluuveden lämpötilan tulisi olla mahdollisimman matala, mikä osoittaa laitteiston asianmukaisen toiminnan.

Miten tarkistat jäähtymän arvon itse?

Kotisi teknisessä tilassa sijaitsee kaukolämmönsiirrin sekä sen yhteydessä kaukolämmön energiamittari. 

Energiamittarissa on T1 kertomassa veden tulolämpötilan ja T2 osoittamassa paluuveden lämpötilan. Jäähtymä lasketaan yksinkertaisesti näiden erotuksesta: 
TI – T2 = JÄÄHTYMÄ. 


Jos jäähtymä on: 

  • Yli 50°C tulos erinomainen 
  • 30–40°C tulos hyvä (voi parantaa) 
  • Alle 25°C tulos huono – jotakin pielessä 


- Meidän keskimääräinen jäähtymä lämmityskaudella syyskuu - toukokuu, on noin 43 °C, toteaa Toni Mäki-Asiala Toholammin Energialta. 

Tarvittaessa saat apua LVI-asiantuntijalta lämmitysjärjestelmäsi huoltamiseen. Voit myös soittaa asiakaspalveluumme.


Yleinen vika säätöventtiilissä


Kaukolämpölaitteiden keskimääräinen käyttöikä on noin 20–25 vuotta. Toholammin Energiasta tiedetään kertoa, että säätöventtiilissä yleisin vika on sen jumiutuminen tai venttiilin toimilaitteen hajoaminen, jonka putkimies saa helposti korjattua.


Erittäin korkea paluuveden lämpötila - eli pieni jäähtymä - viittaa siihen, että säätöventtiilit eivät toimi toivotulla tavalla. Tällöin kaukolämpövettä virtaa lämmönsiirtimien läpi enemmän kuin kiinteistö oikeasti tarvitsisi, aiheuttaen paluulämpötilan nousua, turhaa energiahukkaa, sekä mahdollisen tapaturmavaaran ylikuumenneen käyttöveden muodossa. 

 

-Haluamme kannustaa asiakkaitamme pitämään hyvää huolta lämmönsiirtolaitteistaan, Toni Mäki-Asiala Toholammin Energiasta kertoo.  - Hyvästä jäähtymästä hyötyy niin lämmönkäyttäjä kuin tuottajakin. 



Hyvä jäähtymä alentaa yritysasiakkailla perusmaksua. Hyvän jäähtymän avulla jokainen asiakas voi omalta osaltaan auttaa pienentämään koko kaukolämpöverkon lämpöenergiahäviötä, eli säästämään yhteistä energiaa.